3 tips om gezond te genieten van de lentezon

Phyllis - Bio-esthetiek Schilde
Phyllis van Bio-esthetiek

Daar is hij weer, de lentezon. Niets zo heerlijk als de eerste warme zonnestralen op je gelaat. Een lunch op terras, een ochtendwandeling of gewoon even met je ogen dicht luisteren naar de vogels rond je heen. Genieten pur sang.

Wist je dat de zon ook tal van fysische voordelen met zich meebrengt?

Zo stimuleert de ochtendzon de aanmaak van je gelukshormoon & vitamine D. De avondzon is dan weer een boost voor je melatonine waardoor je ‘s nachts beter slaapt. Je immuunsysteem een update krijgt en DNA-schade herstelt.

Toch is het opletten geblazen. Het eerste lentezonnetje kan verrassender uit de hoek komen dan je zelf denkt. We leggen het je graag uit.

Gevaren van de lentezon

Een krachtige zon al vanaf de lente

Gedurende het hele jaar krijgen we iedere dag te maken met een portie UV-licht. Van zodra de zon op is tot hij ondergaat. Oók wanneer het regent of sneeuwt. Vanaf maart tot september daarentegen is de zonkracht sterker, met als hoogtepunt in juni & juli.

Net omdat de zonkracht in maart en april (weliswaar sterk) stijgende is, wordt er vaak gedacht dat er geen gevaar om de hoek schuilt. Niets is minder waar.

Je natuurlijke weerstand is nog niet opgebouwd

Wanneer je huid in contact komt met UV-licht, start de aanmaak van melanine en wordt je huid donkerder. Dit is een natuurlijke zonbescherming die je huid beetje bij beetje opbouwt. 

Aan de start van de lente, na een flinke winter, is deze weerstand uiteraard lager dan in de zomermaanden waardoor de kans op verbranding verhoogt.

Verbrand door de zon?

Tussen 12u00 en 15u00 is de kans op zonverbranding het grootst. Toch komen de symptomen pas na enkele uren tevoorschijn. Zo zie je roodheid en zwelling vaak later op de dag of zelfs pas ‘s avonds (na het douchen).

Ben je aan het zonnen en zie je toch al roodheid? 

Dan is de verbranding onderhuids al een tijdje aan de gang, oftewel: dan ben je de gevarenzone al gepasseerd.

Een rode of roodbruine huid wijst op een lichte verbranding, bij een ergere zonverbranding zal je ook voelen dat je huid pijnlijk wordt. Net daarom kan een frisse lentebries of een iets lagere temperatuur zo verrassend uit de hoek komen.

Temperatuur en zonkracht hebben niets met elkaar te maken. Denk maar aan een wintersport vakantie wanneer je in koude temperaturen je neus nog flink kan verbranden.

Ons advies: begeleid je huid waar nodig

Door deze verschillende factoren, is het van uitermate belang om je huid ook tijdens de eerste lentemaanden de nodige ‘zon-begeleiding’ te bieden. Wij staan met plezier voor je klaar.

3 tips om gezond te genieten van de lentezon

Gezond genieten van de lentezon? Dat kan!
Hierbij onze 3 beste tips:

SPF is je beste vriend

De allerbeste manier om zonverbranding tegen te gaan, is nog steeds je dagelijkse bescherming met een kwaliteitsvolle SPF.

Hiervoor gaat onze keuze direct uit naar de RAD Antioxidant Sun Cream SPF15 van Environ. Een lichte, transparante zonnecrème die de huid van je lichaam én gelaat beschermt tegen schadelijke UV-stralen. Dit samen met hydraterende ingrediënten en een antioxidanten cocktail voor instant herstel, verzachting en diepe hydratatie.

Heb je een gevoelige huid? Dan is de RAD Shield Mineral Sunscreen SPF15 je go to product. Deze SPF absorbeert en reflecteert UVA- en UVB-stralen op de meest zachte manier.

Belangrijk weetje: Wist je dat ziekenfondsen zoals OZ je jaarlijks een tube SPF gedeeltelijk vergoeden? Vraag het zeker na bij je lokaal kantoor en vergeet je ticket bij ons niet te vragen.

Zonbescherming via minerale make-up

Minerale make-up is dé manier om je huid te voorzien van de allerbeste bescherming op een praktische manier. Denk maar aan de PurePressed Foundation om glimmen tegen te gaan met SPF20. 

Je make-up af- en bijwerken doe je dan best met de Powder Me SPF30: een minerale SPF30 in poedervorm. Deze kan mee in je handtas om je huid doorheen de dag te voorzien van een extra laag SPF, zonder afbreuk te doen aan je make-up.

De huid van je lippen is erg dun en daarom eens zo gevoelig aan zonverbranding. Met een Lipdrink SPF15 (in kleur naar keuze) boost je je make-up en bescherm je deze zone tegen UVA- en UVB licht.

Ontdek hier meer over minerale make-up.

Het perfecte nachtelijke herstel

Je huid herstelt ‘s nachts het best. Dat is dan ook het perfecte moment om zonschade terug te dringen. Met de Soin Après-Soleil Anti-Age van Sothys heb je een 2-in-1 product: een verstevigende nachtverzorging die tegelijk je huid herstelt, hydrateert en verzacht na blootstelling aan de zon.

Lychee gaat de strijd aan met huidveroudering terwijl punarnava extract en vitex fruit extract comfort bieden bij zonschade en een blijvende, gebruinde teint bevorderen.

Wil jij professioneel advies?

Neem hier contact met ons op.